Nasza unikalna technologia
Tak to prawda, my nie uprawiamy ziemniaków ale wydobywamy z nich to, co najważniejsze, czyli esencję ziemniaka - susz ziemniaczany.
Dlatego nazywamy się Solan,
The potato factory
Esencja ziemniaka
Tradycja przerobu ziemniaka w Głownie to ponad 100 lat. My od ponad 40 lat produkujemy wyłącznie to, na czym się znamy najlepiej: granulat i płatki ziemniaczane. Jesteśmy jednym z najnowocześniejszych zakładów w Polsce i Europie.
Aby wydobyć z ziemniaka najlepszy smak i aromat korzystamy z najnowocześniejszych technologii. Czerpiemy zarówno z doświadczeń amerykańskich jak i europejskich.
Jesteśmy jedną z niewielu firm z branży suszów ziemniaczanych, która zarówno produkuje granulat jak i płatki ziemniaczane. Każdy z tych produktów ma inną technologię produkcji i wymaga innych zasad i reguł postępowania.
Początek produkcji
Nasze ziemniaki, na początku procesu produkcyjnego, są dokładnie sortowane i myte. Kolejnym etapem jest ich delikatny transport wodny na dalszy etap linii produkcyjnej.
Staramy się w jak najmniejszym stopniu podawać je uderzeniom w trakcie przesuwania po linii, gdyż to ma olbrzymi wpływ na jakość granulatu i płatków.
Następnie ziemniaki są obierane przy wykorzystaniu obieraczki parowej, która przez określony czas poddaje surowiec wysokiej temperaturze i pozwala na oddzielenie skórki od ziemniaka.
Suszenie
W dalszym biegu linii ziemniaki są gotowane i przecierane, a następnie zaczynamy wielkie suszenie. Procesy suszenia są odmienne dla granulatu i płatków. W procesie produkcji granulatu wykorzystujemy sprawdzoną i unikalną technologię amerykańską, która zamienia ugotowaną i przetartą masę ziemniaczaną w drobniutkie perełki – pyłek ziemniaczany. Na linii granulatu mamy kilka etapów suszenia, zaczynając od wstępnego zmieszania gotowego produktu z masą ziemniaczaną, którą następnie kondycjonujemy a w późniejszym etapie poddajemy obróbce termicznej w suszarce pneumatycznej, obróbce w kolejnej suszarce na złożu fluidalnym oraz dokończeniu procesu suszenia w suszarce końcowej, także na złożu fluidalnym. Dzięki procesowi fluidyzacji uzyskujemy niezrównaną jednorodność produktu oraz wymaganą wilgotność, co gwarantuje doskonałe rezultaty w każdym zastosowaniu.
Przechowywanie
Gotowy granulat przechowujemy w silosach w atmosferze azotu aby jak najdłużej zachował wysokie walory smakowe.
Proces produkcji jest w pełni zautomatyzowany i na bieżąco kontrolowany przez doświadczonych specjalistów.
Nowoczesna linia
Płatki ziemniaczane to specjalność wywodząca się z Europy, dlatego też w naszym zakładzie mamy jedną z najnowocześniejszych linii produkcji holenderskiej.
Ugotowana i przetarta masa ziemniaczana podawana jest delikatnie specjalnymi pompami krzywkowymi na suszarki walcowe. Dysponujemy największymi dostępnymi na rynku tego typu maszynami, które z masy ziemniaczanej tworzą cieniutką, płaską, wysuszoną warstwę na powierzchni walca. Warstwa ta – płachta – o powierzchni kilku metrów kwadratowych jest mielona na drobniejszą frakcję zgodnie z wymaganą przez klientów specyfikacją produktową. Proces produkcji jest w pełni zautomatyzowany i kontrolowany przez operatorów linii.
Własne laboratorium
Produkcję, zarówno granulatu jak i płatków, prowadzimy w systemie pracy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. W jej trakcie każda partia produkcyjna poddawana jest codziennym badaniom naszego własnego, wyspecjalizowanego laboratorium, które sprawdza parametry fizyko-chemiczne produktów, dokonuje oceny organoleptycznej i mikrobiologicznej.
Stacja LNG
Stacja LNG została wybudowana w 2016 roku.
Zakład został podłączony do sieci gazowej w 2018 roku.